Translate

вторник, 7 апреля 2015 г.

Варенички у сметані / Dumplings with sour cream


"Вареники та варяниці по-полтавськи" 
Вареники наші полтавські, повірте, знамениті у всьому світі. "Вареники у сметані - страва не звичайна, для обіду, для вечері, і для чарування..." - співала Раїса Кириченко. Такі пухкі, білі, повнісінькі ВАРЕНИКИ варять лише в нас, у Полтавщині. І саме ВАРЕНИКИ - а не варенички маніпусінькі. Справжній вареник по-полтавськи - розміром з кулак, не менший. Щоб з"їв два-три - і наївся... І ще, готувати полтавські вареники слід на пару - тільки тоді вони дійсно "як пух та дух, як пуховочка...". Сьогодні навіть у нашому регіоні спостерігаємо такий симбіоз "вареничної" технології приготування,таку суміш способів їх варіння, що годі й розібратися: справжні вареники це ті, що приготовані на пару, чи це ті, що у воді... Спробуємо розібратися. Поєднує ці способи приготування використання пшеничного борошна і ліплення вареників руками. Сучасні полтавські господині, ті, що й досі, традиційно готують вдома вареники "від А до Я" замішують (вручну!!!) переважно два види тіста: перший, на воді (борошно, вода, яйце, дрібка солі), тісто тоненько розкачують, начиняють чи солоною начинкою, чи солодкою (варене м"ясце, потрібка, картопелька, сир, капуста, вишні, полуниці, смородина, абрикоси...) і варять варенички в киплячому окропі 5-7 хвилин. Ці варенички як правило ліплять невеликого розміру, приміром, з мале куряче яйце. Другий спосіб, як на мене, "характерніший" для Полтавщини (Диканщина, Зіньківщина, Ново-Санжарщина): пів-літри холодного кисляку, 1 яйце, 1 чайна ложка соди, дрібка соди і пшеничного борошна склянок зо три. Замісити м"якеньке!!! тісто. З нього - готуються "варяниці" (про них нам вже згадав Юрій Кудінов). Формуємо качалочку з тіста, відщипуємо (можна відрізати) шматочки тіста, і щедро начинивши заздалегідь підготовленою начинкою, варимо їх на пару 5 хвилин. Готові вареники викладаємо в макітерку, приправляємо маслом чи засмаженою на олії до золотавого кольору цибулею і подаємо до сметани. Вареники з такого тіста варять і в киплячому окропі (Лубенщина) теж 5-6 хвилин. Останнім часом можуть готувати тісто для вареників з використанням дріжджів. У такому разі їх також варять на пару.

Комментариев нет:

Отправить комментарий