Translate

пятница, 22 апреля 2016 г.

Качана каша від Олени Щербань / Kochan porridge od Deer Shcherban

Полтавська качана каша (крупці, крупи) - обрядова каша, яку готували в Україні, Полтавській області з кінця ХІХ - в першій половині ХХ століття переважно на весілля, хрестини, а також для святкувань ювілейних дат, чи важливих подій у житті людини - наприклад. входини в нову хату. 

Наразі відомо, що її готували тільки в двох районах - Диканському та Зіньківському. Ця каша поступово виходить із вжитку, рецептура і технологія забуваються, оскільки стала "не модною", каші взагалі з весільного столу витіснили страви . На весілля і на хрестини її готували тому, що вона ситна, поживна, має красивий вигляд. Традиційну рецептуру і технологію її варто зберегти тому, що ця страва є однією з перлин давньої полтавської кухні, і важливо її передати нащадкам, по-друге, для її виготовлення використовуються виключно органічні продукти, що є особливо актуальним у сьогоденні.
Детальніше про рецепт і технологію:
потрібні яйця, пшоно і борошно пшеничне. Для виготовлення 1 літри крупи, з якої буде приготовано 2,5 - 3 літри готової каші потрібно взяти 28 яєць, 250 грамів пшона, 1,5 кг борошна.

Качану кашу слід качати в мисці великого розміру, в пшоно поступово додаючи по 1 столовій ложці збитих яєць, і втираючи борошно - так має відбуватися до тих пір, допоки КОЖНА пшонина не буде обкачана в тістечко і не стане розміром, як соя. На цей процес потрібно 2-3 години. Потім крупу підсушити - виклавши її тонким шаром на тканину, а потім зварити в бульйоні з курки в пропорції 1 частина крупи і 3 частини бульйону. Варити 2,5 години з додаванням солі, перцю, лаврового листка і зелені.

Комментариев нет:

Отправить комментарий